Főoldal

Keresés

Találatok száma: 1

  "Ingatlan üzembe helyezés
  Egyik ügyfelem ingatlan beruházást hajtott végre. Az ingatlan használatbavételi engedélyét az illetékes önkormányzat megadta, a használatbavételi engedély 2012. január 03-án vált jogerőssé. A társaság az ingatlant 2011. december 31. napjával kívánja üzembe helyezni. Az ingatlan bekerülési értéke között szerepel az ingatlan átadási ünnepségével összefüggő ráfordítások is (rendezvényszervező költsége, vendéglátás költsége...).
  Az első kérdésem arra irányul, hogy könyvvizsgálóként elfogadhatom-e azt, hogy az üzembe helyezés a használatbavételi engedély jogerőssé válása előtt megtörténjen. A szóban forgó esetben ez évek közötti eltérést is jelent. A valóságban természetesen 2011. december 31-e és 2012. január 03-a között már nem merült fel semmilyen ráfordítás a beruházással összefüggésben.
  A második kérdésem az, hogy az átadási ünnepséggel összefüggő ráfordítások részét képezhetik-e az ingatlan bekerülési értékének, illetve annak reprezentációs volta a társasági adóhoz hogyan viszonyul.
  Az első témában úgy vélem, hogy a 2011. december 31-i üzembe helyezés könyvvizsgálóként elfogadható, azzal, hogy a kiegészítő mellékletben ezen körülmények kellőképpen bemutatásra kerüljenek. A második kérdésben a véleményem az, hogy az átadási ünnepség ráfordításai is a bekerülési érték részét képezik. Ettől függetlenül, mint 2011. évi reprezentáció, a társasági adó alapot növelni szükséges."

  2012. február

  Tovább a válaszhoz