Főoldal

Keresés

Találatok száma: 2

  "Egy társaságnál az adó- és vámhatóság is ellenőrzést végzett ugyanarra az időszakra, 2011. évre. Mindkét vizsgálat ellenőrzéssel lezárt időszakot eredményezett. A vámhatósági ellenőrzés eredetileg megállapítás nélkül zárult, majd egy felülellenőrzés jelentős mértékű jövedéki adóhiányt állapított meg. (A megállapítás oka a kellő körültekintés hiánya volt- a vevő nem tett eleget betárolási kötelezettségének.) A másodfok az eredeti határozatot helybenhagyta, az 2014-ben jogerőre emelkedett. A hiba a számviteli politikában rögzített jelentős értékhatárt többszörösen meghaladja.
  Melyik év eredményét terheli a megállapított jövedéki adó hiány, a 2011. vagy a 2014. évét?
  Véleményem szerint a 2011. év eredményét kell a megállapított adó összegével módosítani. A kérdés azért merült fel, mert egy neves adótanácsadó iroda (amelyet a 2011. évi társasági adóalap korrigálási lehetőségéről kérdeztünk) véleménye szerint az összeg a 2014. gazdasági év eseményeként könyvelendő a Szt. 19§ (3) alapján, mert az adott üzleti év beszámolójában csak a mérlegkészítés napjáig megismert és nem vitatott, nem fellebbezett, illetve jogerőssé vált megállapítások mutathatók ki."

  2015. február

  Tovább a válaszhoz


  "A gazdasági társaságnál (kft) a 2009. évi beszámoló lezárása és könyvvizsgálata (tiszta jelentés) után APEH vizsgálat indult, mely színlelt ügyletet tart fel.
  A könyvvizsgálói jelentést az APEH határozat alapján visszavontuk. Időközben új könyvvizsgáló társaságot választott a kft a 2010. évi beszámoló vizsgálatára.

  Kérdésünk lenne, hogy mivel a jelentésünket visszavontuk a feltárt tények alapján kötelesek vagyunk-e a 2009. évet újra könyvvizsgálni, vagy az új könyvvizsgáló végzi el az ismételten közzéteendő beszámoló könyvvizsgálatát."

  2011. augusztus
   

  Tovább a válaszhoz