Főoldal

Keresés

Találatok száma: 3

  "Követelés értékvesztésénél (Sztv. 55/1 p.) a tartósság és a jelentősség követelménye hogy egyeztethető össze a valódiság elvével, ha az év végén (vagy a fordulónak és a mérlegkészités időpontja között) derül ki, hogy a csődeljárás csődegyezség hiányában felszámolásba megy át?"

  2013. június

  Tovább a válaszhoz


  "A vizsgált vállalkozás 2011. decemberben csődeljárás alá került. A hitelezők a csődeljárási tárgyaláson megszavazták és kérték, hogy a könyvvizsgáló olyan vizsgálatot folytasson le, és ennek alapján olyan elemzést készítsen, amelynek felhasználásával nagy biztonsággal tudjanak dönteni az egyezség elfogadásáról. Az elemzés elkészült, és a hitelezőkkel ismertettük, majd melléklete lett a csődeljárási jegyzőkönyvnek az üzleti tervvel és az ajánlattal együtt. A könyvvizsgálati díjat a vállalkozás nem tudta megfizetni, most felszámolási eljárás alatt áll a cég.
  Ez a követelésünk a felszámolási eljárásnál az F kategóriába került. Helyes-e ez a megítélés, vagy a hitelezőknek kell ezt a számlát megfizetni? Erre vonatkozóan nem találtam törvényi helyet, csupán a Cstv. 5 § érinti a hasonló költségek kezelését. "

  2012. december

  Tovább a válaszhoz


  "Cégünk, az “A” vállalkozás követelést mutat ki a “B” társaság felé. 2010. 12. 21-ig az “A” cég 99 %-os tulajdonosa(alapítója) volt a “B” cégnek, ezzel az időponttal teljes egészében értékesítette a tulajdososi részvényeit, megszünt a részesedése “B”-ben.
  “B” vállalkozás 2011. 05. 07-től csődeljárás alatt áll, melynek eredményeként valószínűsíthető, hogy a hitelezők az eredeti követeléseik 90 %-át elengedik majd a “B” cég javára.
  A csődegyezség során elengedett követelés behajthatatlan követelésnek minősül-e?
  Mindkét oldalról nézve, az elegedett követelés, illetve kötelezettség könyvelése?
  Amennyiben a “B” cégnél az elengedett követelések eredménynövelő hatást váltanak ki majd a 2011. évi eredményelszámolásnál, elképzelhető-e, hogy ebből fakadóan társasági adófizetési kötelezettsége keletkezik?"

  2011. augusztus

  Tovább a válaszhoz