Főoldal

Keresés

Találatok száma: 5

  "Könyvvizsgálói és könyvelési tevékenységet végző társaságnál kb. 30 ügyfél van, melyből 1 ügyfél részére végzik az éves beszámoló felülvizsgálatát, a többi ügyfél részére könyvelési szolgáltatást nyújtanak. Az éves árbevétel - ami várhatóan 20 millió Ft - megoszlása 95% könyvelési árbevétel, 5% könyvvizsgálatból származó árbevétel.
  A fenti esetben biztosított-e a könyvvizsgáló függetlensége és elvégezheti-e az egy könyvvizsgálói ügyfél éves beszámolójának felülvizsgálatát?
  Úgy gondolom, hogy biztosított a függetlenség, mivel mind az ügyfelek számát tekintve, mind az árbevétel megoszlását tekintve nem függ a könyvvizsgáló attól az egy ügyféltől, akinek a részére az éves beszámolót felülvizsgálná. Etikai Szabályzat - függetlenség 2.7. pont alapján. "

  2014. december

  Tovább a válaszhoz


  "Néhai férjem gyermeke társaságot alapított (kft), ahol tulajdonos is és ügyvezető is egyben. Nem az én gyermekem, nem élt velünk egy háztartásban. Lehetek e ebben a cégben könyvvizsgáló?"

  2014. április

  Tovább a válaszhoz


  "Adott ABC Kft. mint a Könyvvizsgálói Kamara nyilvántartásában szereplő könyvvizsgáló cég. Tulajdonosai: Nagy János magánszemély nem könyvvizsgáló 90%-ban, és Kis Éva bejegyzett könyvvizsgáló 10%-ban. A szavazati jogok többségével a bejegyzett könyvvizsgáló tag rendelkezik. Ügyvezetők: Nagy János és Kis Éva együttesen. Adott DEF Kft. amely könyveléssel és adótanácsadással foglalkozik. Tulajdonosai: Befektető Zrt. 60%-ban, Kovács Lajos 20%, és a fentiekben említett Nagy János 20%-ban. Ügyvezető: Kovács Lajos. Kis Éva bejegyzett könyvvizsgáló nem tagja a DEF Kft.-nek, semmilyen vezető tisztséget nem lát el benne, és semmilyen szolgáltatást nem végez a társaságnak.

  Az ABC Kft. az adott tulajdonosi struktúrára és a vezető tisztségviselők személye mellett végezhet-e könyvvizsgálatot a DEF Kft. ügyfelei részére?

  Véleményem szerint nem végezhet, mivel a Magyar Könyvvizsgálói Kamara a könyvvizsgálói hivatás magatartási (etikai) szabályairól és a fegyelmi eljárásról szóló szabályzata szerint könyvvizsgáló cég esetében a függetlenségre vonatkozó rendelkezéseket a könyvvizsgáló cég legfőbb szervének, legfőbb irányító szervének összes tagjára, valamint vezető állású munkavállalójára is alkalmazni kell. Az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok szerint összeférhetetlen a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységgel, ha ugyanazon ügyfélnél, ugyanazon időszakra a könyvelést a könyvvizsgáló cég közvetlen érdekeltségében álló vállalkozás látja el."

  2013. július

  Tovább a válaszhoz


  "A helyi önkormányzat kerékpárutat épített. A projektet az EU támogatás keretében végzik. A beruházás 50 M Ft feletti és Projekt könyvvizsgálatra kötelezett.
  Elvállalhatom-e a projekt könyvvizsgálatot úgy, hogy a kivitelező céget én könyvvizsgáltam 2012.évre.
  Másik kérdésem, hogy ehhez kell e költségvetési minősítés? (nem az önkormányzatot kell könyvvizsgálat alá vonni csak az EU-s Projektet.)
  Szerintem, nem kell költségvetési minősítés ehhez, mert a hivatal külön normál adószámmal rendelkezik és önálló jogalany."

  2013. július

  Tovább a válaszhoz


  "Adott "A", "B", "C" és "D" társaság. "B", "C" és "D" társaság a tulajdonosi döntés alapján beolvad "A" társaságba. Mind a négy társaság könyvviteli szolgáltatását a lányom 100%-os tulajdonában álló korlátolt felelősségű társaság látja. A könyvviteli szolgáltatást végző Kft-nek - megbízási jogviszonyban - ügyvezetője vagyok.

  Kérdésem, hogy elvégezhetem-e a társaságok átalakulásának könyvvizsgálatát, a vagyonmérleg tervezetek és a végleges vagyonmérlegek auditálást.

  Véleményem szerint a kamarai etikai szabályzat függetlenségre vonatkozó 2.2. pontja alapján az átalakulás könyvvizsgálata kivételt képez, így az nem veszélyezteti a könyvvizsgálói függetlenséget."

  2013. június

  Tovább a válaszhoz