Főoldal

Keresés

Találatok száma: 1

  "Egy Kft Kutatás Fejlesztés keretében (kb. másfél évig folyik, most a közepén tart) több dolgot hoz létre: úgymint szellemi termékeket (riasztó program, webfelületek ezek kezelésére), prototípusok, különböző eszközök.

  A kérdésem ezek aktiválásával függ össze. A társaság döntése szerint K+F költségeket azonnal elszámolja költségként, tehát K+F-ként aktiválásra nem kerül az egész ezzel kapcsolatos költség.

  Így például a szellemi termék fejlesztésével és tervezésével kapcsolatos költségek így kerültek elszámolásra (áfát nem érintve):

  T 52 igénybevett szolgáltatások – K 454 Szállítók.

  A prototípussal és leendő eszközökkel kapcsolatos anyagbeszerzések és munkák pedig így kerültek elszámolásra:

  T 51 Anyagköltség – K 454 Szállítók.
  T 52 igénybevett szolgáltatások – K 454 Szállítók.
  T 54 Bérköltség, T 56 Bérjárulékok – K 47 Röv. Lej. kötelezettségek

  Most tart olyan fázisban a fejlesztés, hogy egyes szellemi termékek és eszközök már valóban készen vannak és használatba lesznek véve, ezért szerintem azok kiemelendők a költségek közül az eszközök és készletek közé.
  A K+F költségeire nyert a társaság pályázati pénzt X %-ban támogatást.

  Abban vagyok bizonytalan, hogy aktiválás során kell-e a K+F számlát használni, tehát egy kész szellemi termék közvetlen költségeinek aktiválása így helyes-e:

  T 112 K+F – K 582 SEEÁÉ (az igénybe vett szolgáltatások és bérek közül a közvetlen ktg)
  T 413 Eredménytart. – K Lekötött tart.
  T 114 Szellemi termék – K 112 K+F

  VAGY így kell-e ezt megtenni

  T 114 Szellemi termék – K 582 SEEÁÉ ez esetben viszont kell-e:
  T 413 Eredménytart. – K Lekötött tart.

  A pályázatból erre eső bevételi rész akkor ezzel párhuzamosan és arányosan az értékcsökkenéssel együtt számolódik el éveken keresztül.

  Azért vagyok bizonytalan a K+F számla alkalmazásában, mert az alapdöntés a társaság részéről a költségelszámolás és nem minden költség K+F-ként történő aktiválása, de pl. ezen szellemi termék
  A prototípus aktiválását is K+F számlán keresztül mutatja be szakkönyv és mivel nem MINDEN K+F költség aktiválását határozta el a társaság ott is bizonytalan vagyok kell-e alkalmazni, mert akkor . (T 112 K+F – K 5 SEEÁÉ, T STK – K 112 K+F, T 5 SEEÁÉ – K 5 STV ÁV)"

  2011. június

  Tovább a válaszhoz