Főoldal

Keresés

Találatok száma: 1

  "Az általam könyvvizsgált cég többszázezer cikkféleséget tart nyilván áruként a mérlegében. A számviteli szabályzata szerint készleteiről folyamatos mennyiségi és értékbeli nyilvántartást vezet. A kereskedelmi cég, több mint 30 kiskereskedelmi egységgel és egy központi raktárral rendelkezik. A nemzetközi hálózat részeként kötelezően folyamatos rendszerbe épített leltározást végeznek. Ez azt jelenti, hogy az ütemtervben megállapított időpontokban egy-egy kijelölt termékcsoport teljeskörű leltározására, mennyiségi számlálására kerül sor. Így folyamatosan leltározás alatt állnak a termékek, de nem szükséges minden boltot bezárni egy egész napra, hogy a nagymennyiségű készletet fizikailag is meg tudják számlálni.

  Kérdés
  A Számviteli törvény 69§-nak megfelel ez a fajta elszámolási mód? Azaz attól függetlenül, hogy csak árukészlettel rendelkezik, folyamatos mennyiségi és értékbeli nyilvántartást vezetve a cég, szükséges a fordulónapot megelőző / követő 90 napban történnie egy minden árura kiterjedő számlálásnak, vagy elfogadható ez a folyamatos ütemterv szerű leltározás is. A mennyiségi számlálás folyamatosan történő végrehajtását minden évben dokumentálják, melyből azért kiderül az is, hogy voltak az adott évben termékcsoportok, melyre nem került sor 365 nap alatt, elegendő, ha az a következő évi leltározásban benne van? Eleget tesz ezzel a vállalkozás a számviteli törvény előírásának, és megfelel ez a leltározás a "legalább háromévenként" történő számlálásnak?

  A kérdező által jónak ítélt válasz, megoldás, beleértve a kérdező által lényegesnek ítélt törvényi hivatkozásokat, felhasznált szakirodalmi anyagokat.
  Több kiskereskedelmi Társaság kiegészítő mellékletében fellelhető információk alapján ez a folyamatos készlet leltározás egy nemzetközileg elismert módszernek látszik, egyrészt a költségek hatékony csökkentése, másrészt a működés zavartalan fenntartása érdekében. Véleményem szerint nem kifogásolható a folyamatos leltározás, hiszen az a valóságban megteremti a 3 évnél gyakoribb leltározás kivitelezését, ugyanakkor nem rendelhető egyetlen fordulónaphoz sem teljeskörű 100%-os leltárfelvétel."

  2017. április

  Tovább a válaszhoz