Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció""A" társaság 2013. december 30-ai üzletrész-adásvételi szerződés alapján értékesíti "X" társaságban lévő részesedését "B" társaságnak. Szerződés szerint "B" társaság tulajdonosi jogait a szerződés aláírásától gyakorolja, és az üzletrész ellenértékének pénzügyi kiegyenlítésére 120 napon belül kerül sor.

Fenti szerződéshez kapcsolódóan az alábbi kérdéseim lennének:

  1. Az árfolyam-nyereség 2013-ban keletkezik "A" társaságban, vagy csak a pénzügyi kiegyenlítést követően?
  2. "B" társaság kimutathatja-e "X" társaságban lévő üzletrészét a befektetett eszközei között 2013.12.31-én, vagy szükséges a cégbírósági végzés, és csak az azon szereplő dátummal mutathatja ki részesedései között?
  3. Mi történik akkor, ha az ellenérték kiegyenlítése meghíusul?"

2014. április

  1. Igen, az eladáskor keletkezik az árfolyam-különbözet, nem feltétele az eredmény elszámolásának a pénzügyi rendezés. (Régen volt ilyen feltétel, de ma már nincs.)
  2. Természetesen kimutathatja, ez nem cégalapítás, nem tőkeemelés, nem apport, hanem a háttérben egy tulajdoni hányad megszerzése, amelyet közvetlenül a részesedésekre lehet könyvelni. A cégbírósági bejegyzés csak a tulajdonosi struktúrának a megváltozásáról szól, nem pedig a saját tőke nagyságának a változásáról.
  3. Ez nem számviteli kérdés, hanem jogi probléma, amelyet a szerződésben kellett rendezni a feleknek. Alapvetően követelés és kötelezettség áll szemben egymással, ezért az ide vonatkozó Ptk. előírásokat lehet figyelembe venni.
     

Címkék: Árfolyamnyereség (veszteség)RészesedésekKonzultációs szolgálat