Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Gazdasági társaság eltérő üzleti évvel rendelkező kapcsolt vállalkozásától osztalékban fog részesülni. A kapcsolt vállalkozás üzleti éve: 2014. március 1. -- 2015. február 28. A kapcsolt vállalkozásban a beszámoló elfogadásáról és a fizetendő osztalékról a döntés megszületik az osztalékot kapó gazdasági társaság 2014. évi éves beszámolójának mérlegkészítési időpontjáig (2015. április 30).
A gazdasági társaságnak a 2014. vagy a 2015. üzleti évében kell-e könyvelnie a járó osztalékot?
A számviteli törvény 84. § (1) szerint: Kapott (járó) osztalék és részesedés a tulajdoni részesedést jelentő befektetés után kapott, az adózott eredményből járó összeg (ideértve a kamatozó részvények után kapott, illetve járó kamatot, valamint a bizalmi vagyonkezelés során a vagyonrendelőnek kifizetett, illetve járó hozamot is), amennyiben az a mérlegkészítés időpontjáig ismertté vált. Mivel a mérlegkészítés időpontjáig ismertté vált a járó osztalék, az osztalékban részesülő gazdasági társaságnak az osztalékot a 2014. évi üzleti évében kell elszámolnia, függetlenül attól, hogy a kapcsolt vállalkozás üzleti éve mely időszakra terjed ki.
"

2015. január

Egyetértek a kérdező megoldásával. Az eltérő üzleti éves kapott osztalék valóban gondot okozhat a gyakorlatban, mivel felvetődhet az osztalékot kapó vállalkozásnál a megosztás lehetősége. Az eddigi gyakorlat arról szólt, hogy nem osztjuk meg az osztalékot, bár az Szt. logikája mentén ez is felvetődhetne. A kapott osztalék is befektetés után járó hozam, amelyet a többi esetben valóban felosztunk az összemérés és az időbeli elhatárolások elve alapján. A jelenlegi számviteli törvényi szöveg nem utal ilyen gyakorlati megfontolásokra, mivel csak azt szabályozza, hogy a mérlegkészítésig ismertté vált osztalékot fel kell venni a beszámolóba. A kérdéses esetben ez megvalósult, az információ rendelkezésre áll, tehát 2014. évi üzleti évre én is elszámolnám az osztalék teljes összegét. Reményeink szerint ez a probléma hamarosan megoldódik, ha az irányelvek átültetésével kapcsolatos módosítások megtörténnek 2016-tól és az osztalékot majd akkor kell elszámolni, amelyik üzleti évben a döntést meghozták. (Felosztásról vélhetően ekkor sem kell majd beszélnünk.)

Címkék: Konzultációs szolgálatKapcsolt vállalkozásOsztalék