Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Egy külföldi anyavállalat 100 százalékban tulajdonosa több magyarországi kisvállalatnak, amelyek szerepelnek az anyavállalat IFRS szerinti konszolidált beszámolójában. Az anyavállalat IFRS szerint konszolidált beszámolót készít, melyet auditáltat, és ehhez a magyar leányvállalatoktól egyedi IFRS beszámoló készítését kéri, melyeket IFRS szerint könyvvizsgálni kell.
A külföldi joghatóság alá tartozó anyavállalat konszolidált beszámolójába tartozó magyar kisvállalatok a számviteli törvény 3. § (2) bekezdés 6. pontja szerinti konszolidálásba bevont vállalkozásnak minősülnek-e, illetve vonatkozik-e rájuk ennek következtében a hivatkozott kisvállalatokat a számviteli törvény 155. § (5) bekezdés c) pontja szerinti könyvvizsgálati kötelezettség alóli mentesítést kizáró rendelkezése. Alkalmazható-e a számviteli törvény 119. § (2) bekezdése a kisvállalatokra, amennyiben a csoport összevont beszámolója a kisvállalatok konszolidációból való kihagyása esetén sem torzulna? Kötelesek-e tehát a magyar leányvállalatok a magyar számviteli tv. szerint könyvvizsgálatra, kiválthatja-e az egyedi IFRS beszámolóiknak a könyvvizsgálata a magyar auditot?
Mivel arra nem tér ki a számviteli tv., hogy konszolidálásba bevont társaság esetében az anyacég csak belföldi illetőségű lehet, vagy külföldi is, így véleményem szerint a fent nevezett leányvállalatok esetében kötelező a könyvvizsgálat, nem vonatkozik rájuk a mentesség.
Arra vonatkozóan nem találtam semmiféle iránymutatást, hogy az IFRS szerinti könyvvizsgálat a fenti esetben mentesíthetné-e a magyar könyvvizsgálat alól a leányvállalatokat."

2015. február

Leírása alapján úgy gondolom, hogy mivel az anyavállalat IFRS szerinti konszolidált beszámolót készít, az ő döntése, hogy a konszolidálásba bevonja-e a kicsi leányvállalatokat. Ebben az esetben a 119§ (2) bekezdése nem értelmezhető, hiszen az a Szt. előírása, nem az IFRS-é. Az Ön által említett vállalkozások konszolidációba bevont vállalkozásoknak minősülnek.
A jelenlegi előírások alapján egyedi beszámoló még nem készíthető IFRS alapján, csak konszolidált éves beszámoló. Ez várhatóan 2017-től változik. Azaz el kell készíteni a hivatalos és közzéteendő magyar Szt. szerinti beszámolót, majd az anya kérésére az IFRS egyedit is.

Címkék: Konzultációs szolgálatIFRSKonszolidáció