Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Szüneteltető státuszban végezhet-e a Könyvvizsgáló igazságügyi szakértői tevékenységet?"


 2017. július

A kérdésre a válasz az, hogy igen, szüneteltető könyvvizsgálói kamarai tagi jogállás esetén is végezhető igazságügyi könyvszakértői tevékenység, amennyiben a kamarai tag szerepel az igazságügyi könyvszakértői névjegyzékben. (Illetve a könyvvizsgálói kamara tagja, szüneteltető tagként is kérheti az igazságügyi könyvszakértői névjegyzékbe való felvételét, ha és amennyiben az összes többi feltételnek megfelel, amelyet az igazságügyi könyvszakértői névjegyzékbe való felvételhez a jogszabályok előírnak).
 
A kérdésre egyértelmű választ ad az ún. Kompetencia rendelet (az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési és egyéb szakmai feltételekről szóló 9/2006. (II. 27.) IM rendelet). E rendelet értelmében: „A 10. számú melléklet 4. pontjában megjelölt szakterületen a névjegyzékbe az vehető fel, aki a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagja, függetlenül a tagsági jogállásától.” (34. § (3) bekezdés)
Az említett szakterület megnevezése a jogszabály 10. számú mellékletében: „4. könyvszakértés”.
 
A Kompetencia rendelet előírása értelmében tehát a könyvvizsgálói kamarai tagság egy szükséges feltétele az igazságügyi könyvszakértői névjegyzékbe való felvételnek, de ezen belül nem követelmény az aktív kamarai tagság.
 

Címkék: Konzultációs szolgálatIgazságügyi szakértői tevékenység