Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Egy KFT-nél vettem át a könyvelési számviteli feladatokat. A KFT tevékenysége baromfi nevelés. A tevékenység részletesebb leírása a következő: A naposcsibéket átvesszük a megbízótól. A naposcsibéket nem vásároljuk meg, csak átvesszük nevelésre. A naposcsibék sosem a mi tulajdonunk. A szerződés szerint megállapodunk, hogy egy baromfi egy napos neveléséért mennyit fizetnek. A szerződésben megállapodunk abban is hogy a nevelés időtartama hány napig tart. A neveléssel kapcsolatos költségeket mi vállaljuk (táp, gyógyszerek, csőrözési költség, körmözés stb). A nevelési idő lejáratakor a felnevelt állatokat visszaszállítják, szerződés szerint a nevelés napjait a napi tartási árral összeszorozva kiszámlázzuk a baromfinevelési díjat. A korábbi számviteli gyakorlat az volt, hogy ha év végén volt nálunk baromfiállomány, akkor az adott állományra gyűjtött költségeket (táp, gyógyszer stb) a készletek között mutatták ki, mint saját termelésű készlet.

Kérdés
Az lenne a kérdésem, hogy helyes eljárás az, hogy az év végén nálunk lévő állományra költött kiadásokat a készletek között mutatjuk ki?

A kérdező által jónak ítélt válasz, megoldás, beleértve a kérdező által lényegesnek ítélt törvényi hivatkozásokat, felhasznált szakirodalmi anyagokat.
Az én véleményem, hogy a fenti esetben az év végén nálunk lévő baromfiállományra költött költségeket nem a készletek között kell kimutatni, hanem az állomány nálunk tartózkodás idejére a szerződés szerinti nevelési díjat, mint árbevételt az aktív időbeli elhatárolással szemben kell szerepeltetni az év végi beszámolóban. Azaz az időarányos árbevételt le kell könyvelni az aktív időbeli elhatárolással szemben. Készletként nem mutatunk ki semmit. Természetesen, akié a baromfi (aki átadta nekünk nevelésre) az fogja kimutatni idegen helyen tárolt készletként a nálunk lévő baromfiállományát a szerződés szerinti időarányos tartási áron."

2017. december

Tekintettel arra, hogy a naposcsibék nem képezik a társaság tulajdonát, természetesen ezek értékét sem mutathatják ki saját termelésű készletként a neveléssel foglalkozó társaságnál. Az átvett naposcsibék nevelése szolgáltatás nyújtást jelent, ami saját tevékenység. Az állatok felmerült tartási (nevelési) költségeit a szolgáltatás önköltségének meghatározása érdekében természetesen össze kell gyűjteni, akár összköltséges, akár forgalmi költséges eljárással készítenek eredménykimutatást. A szolgáltatásnak 1991. évi XVIII. törvény hatályba lépése óta értelmezzük a befejezetlen termelését. Az a szolgáltatás tehát, ami befejeződött, az kiszámlázásra kerül, az önköltséget pedig el kell számolni a 8. Értékesítés elszámolt közvetlen önköltsége soron az eredménykimutatásban. Összköltség eljárás esetén nincs teendő, mert a termelés költsége egyben az értékesítés költsége is lesz.

Ha a szolgáltatás nem fejeződött be, akkor szó nincsen teljesítésről, így az összegyűjtött költségeket a közvetlen költségekről vissza kell vezetni a 2. számlaosztályba a befejezetlen termelés sorra. Ha összköltség eljárással készül az eredménykimutatás, akkor a könyvelési tétel: T 2. Befejezetlen termelés – K 5. STK ÁV. Ha év közben nem vezetnek nyilvántartást a készletekről, akkor kötelező leltározás alapján kell meghatározni a befejezetlen termelés önköltségét és állományváltozásként elszámolni. Pozitív esetben az előző tétellel azonosan kell eljárni, negatív állományváltozás esetén: T 5. STK ÁV – K 2. Befejezetlen termelés.
A kérdező álláspontjával tehát nem tudok azonosulni az elszámolás tekintetében.

Címkék: KészletekKonzultációs szolgálatAktív időbeli elhatárolások