Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Egy kft. 2011. évben visszavásárolta az egyik tulajdonosától az 1 950 000 Ft névértékű üzletrészét, 35 000 000 Ft-os áron. A jogszabályok szerint - a kft.-nek - három éven belül rendelkeznie kell a visszavásárolt üzletrész sorsáról, mely 2014. április hónapban esedékes. Ingatlannal rendelkező kft-ről van szó, így felmerül a illetékfizetési kötelezettség kérdése is. A konkrét esetre vonatkozóan a számviteli elszámolás módja nem egyértelmű, és a Ptk. változása is befolyásolhatja a helyes elszámolást.

A kft. tulajdonosai a visszavásárolt üzletrész bevonását tervezik, ez esetben mi a helyes számviteli elszámolás? Van-e illetékfizetési kötelezettség? Továbbá a bevonást követően lehetőség van-e a jegyzett tőke adómentes felemelésére?"

2014. április

A kft. akkor vásárolhatja vissza saját üzletrészét, ha ennek lehetőségét a társasági szerződése tartalmazza. Ha nem tartalmazza, nem vásárolható vissza saját üzletrész. A visszavásárlás további Szt. szerinti feltétele, hogy a társaság osztalék fizetéséről is dönthessen. Ez azt jelenti, hogy csak akkor vásárolhat vissza, ha egyébként osztalék kifizetéséről is dönthetne. Ha tehát nincs osztalékfizetési forrás, akkor a visszavásárlásról sem lehet dönteni.

A visszavásárlás:                                     T 3.Saját részvény, üzletrész       –          K 3.Pénz 35 000 eFt
Osztalékfizetési korlát keletkezik:         T 4.Eredménytartalék                   –          K 4.Lekötött tartalék 35 000 eFt.

Bevonás csak a cégbírósági bejegyzéskor, közvetlenül a saját tőkével szemben elszámolva.

T 4.Jegyzett tőke            –             K 4.Eredménytartalék                   1 950 E Ft (névértéken)
T 4.Eredménytartalék   –             K 3.Saját részvény, üzletrész     35 000 E Ft (kivezetés a visszavásárláskori értéken)
T 4.Lekötött tartalék       –            K 4.Eredménytartalék                 35 000 E Ft (korlát feloldása)

Véleményem szerint itt nem lehet illeték fizetési kötelezettségről beszélni, mert az ingatlan a kft. tulajdonában van és ott is marad, kivéve azt az esetet, ha a tulajdonossal szemben fennálló tartozást nem pénzben rendezték, hanem az ingatlan átadásával kívánják elszámolni. Ilyen esetben az Szt. szerint az ingatlant értékesíteni kell, ott tehát a magánszemélynek felmerül vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettsége.

Igen, ha például a meglévő eredménytartalék terhére kívánják felemelni a jegyzett tőkét, és egyébként osztalék kifizetéséről is dönthetnének, akkor adómentes lesz egészen a tőke kivonásáig. Hasonló a helyzet a tőketartalékból történő jegyzett tőke felemelésére is, mivel az jellemzően adózott pénz.
 

Címkék: RészesedésekKonzultációs szolgálatIlletékek