Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Egyre többször lehet találkozni olyan vissza nem térítendő állami támogatásokkal (GOP, KEOP, stb.), amelyek esetében a támogatási szerződésben előírják, hogy az egyes eszközbeszerzéseket anyagköltségként kell elszámolni. Ha nem lenne ez az előírás, ezeket az eszközöket a számviteli törvény alapján tárgyi eszközként kellene nyilvántartásba venni és értékcsökkenést kellene elszámolni utánuk. Ha betartják a támogatási szerződésben foglaltakat és anyagköltségként könyvelik ezeket az eszközbeszerzéseket, akkor megkapják a támogatást, de megsértik a számviteli törvény előírásait (és máshogyan alakul az adózás előtti eredmény és a társasági adó összege is), ha betartják a törvényt, akkor pedig a támogatást kell visszafizetni, mert nem teljesítették a támogatási szerződésben vállaltakat.

Mi a helyes könyvelési és adózási mód a fenti esetben? Könyvvizsgálóként mit fogadhatok el "helyesnek"? (Az nem igazán megoldás, hogy módosítsuk a támogatási szerződést, mert ilyen esetekben az állam diktál…)

Mint említettem, valamelyik előírás mindenképpen sérül. Talán azt tudnám leginkább elfogadni, hogy anyagköltségként könyveljük el (hogy megfeleljünk a támogatási szerződésnek), de ezzel az összeggel növeljük a társasági adó alapját (hiszen ha szabályosan jártunk volna el, ez a költség nem merült volna fel). De ez a megoldás sem igazán jó, mert így ennek a támogatásrésznek a társasági adóját "megfizetjük", míg ha szabályosan jártunk volna el, akkor a tárgyi eszköz beszerzések után elszámolt értékcsökkenés elismert költség lenne a társasági adóban. Arról nem is beszélve, hogy az anyagköltségként történő könyvelés esetén a számvitelben kisebb eredményt mutatunk ki, mintha betartottuk volna a számviteli törvény előírásait... "

2014. június

A szerződésben foglalt támogatásból beszerzett eszközöket akkor lehet anyagköltségként elszámolni, ha a megvásárolt eszköz a társaságnál anyagnak minősül az Szt. szerint és felhasználásra is került. Ide tartozik még az az eset is, amikor a vállalkozás a készleteiről nem vezet év közben legalább folyamatos mennyiségi nyilvántartást, mert akkor ezeket a készleteket a beszerzés pillanatában kell költségként elszámolni.

A konkrét támogatási szerződés ismertének hiányában tehát csak arra tudok javaslatot tenni, hogy fel kell hívni a támogató figyelmét a vonatkozó törvényi előírásokra és a törvényesség betartására. Sajnos nem ez az egyetlen témakör, ahol ilyen megoldásokkal szembesülünk a gyakorlatban. Korábban konzultáltunk az NGM Számviteli Főosztályának munkatársaival, akik hasonló helyzetben szintén a törvényesség betartására való felhívást javasolták az érintettek számára. Annyit azonban még hozzátennék a véleményhez, hogy olyan szerződések esetében, ahol a feltételek nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, azok lehet, hogy semmisnek tekintendők. Ehhez persze jogi szakértő véleménye lehet szükséges. Az adózási szempontokat szintén a törvényesség szem előtt tartásával kellene kialakítani.

Címkék: Támogatás-adományTárgyi eszközök Konzultációs szolgálatÉrtékcsökkenési leírás Költségek