Főoldal / Tudástár / Konzultáció

Konzultáció"Egy betéti társaság keresett meg, hogy az évközi mérlegét kellene könyvvizsgálni azért, mert a kül és beltag helyet cserél (akik egyébként házastársak), és a társaságnak 3 millió forint feletti NAV tartozása van. A Cégtörvény 2014. március 15-től változott, és a módosítás miatt kell a könyvvizsgálat. A cég nem működik, bevétele nincs. A tagcserére is azért kerülne sor, mert a beltag elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt és nyugdíjba szeretne menni, de mint beltag, nem tudja megtenni. A kérdés lényege, hogy milyen típusú jelentést kellene kiadni? Mire irányul a jelentés?"

2014. július

A 2006. évi V. törvény 61/B: §. előírása alapján tagcsere esetén ha az adótartozás meghaladja a 3 millió Ft.-ot – a NAV kérésére – a cégbíróság hiánypótlás keretében közbenső mérleg készítésére szólítja fel a társaságot, melyet könyvvizsgálóval hitelesíteni kell.
A könyvizsgálat a társaság által a számviteli törvény előírásai alapján készített közbenső mérleg felülvizsgálatára irányul, és a könyvvizsgáló a standardok szerint előírt könyvvizsgálati eljárások befejezését követően a „hétszázas” standardokban szabályozott könyvvizsgálói jelentést adhat ki.
 

Címkék: Konzultációs szolgálatJelentések700Közbenső mérleg